Išči

Kolumna

Bučn'ce: pozdrav jeseni v Šentjurju

Bučn'ce so zdaj že tradicionalna prireditev, s katero v Šentjurju obeležujemo začetek jeseni. Letos se odvijajo že 14. Bučn'ce, kjer lokalni obrtniki predstavljajo svoje izdelke, obiskovalci pa se družijo ob odlični kulinariki. Še danes so Bučn'ce edina jesenska prireditev takšnega obsega in namena v Šentjurju. Kakšni so torej začetki prireditve? 

Prve Bučn'ce so se odvile leta 2007 v prostorih šentjurske tržnice. Idejo sta razvili Jelka Godec, takrat direktorica Ljudske univerze Šentjur in Marijana Novak, takrat lastnica in glavna urednica lokalnega časopisa Šentjurčan. Osnova za koncept prireditve so Dani ludaje, ki se vsako leto v oktobrskem času odvijajo v Kikindi in so namenjeni praznovanju jeseni ter z njo povezanih pridelkov, predvsem buč. Kikinda je obmejno mesto v Vojvodini, s katerim se je LU Šentjur povezala ter redno tudi sodelovala. Tako so v času, ko je LU Šentjur vodila Jelka Godec, predstavniki LU in Šentjurčana vsako leto v Kikindi predstavljali Šentjur, Gimnazija Kikinda pa je vsake Bučn'ce predstavljala svoje običaje, kulinariko in obrti pri nas.

Napredek pri urejanju poplavnosti v Loki

Decembra 2019 sem na Občino Šentjur naslovila svetniško vprašanje in pobudo glede ureditve mostu na cesti Loka pri Žusmu – Dobrina. Zaradi neustreznega stanja mostu se pod njim nabirajo naplavine, to pa ogroža protipoplavno varnost. Krajanom je že večkrat poplavilo kletne prostore, delavnice in gospodarska poslopja, Občina pa problematike ne naslavlja učinkovito.

Po skoraj dveh letih se je končno nekaj premaknilo. Lokalni prebivalci so me obvestili, da so Direkcija za vode, občina Šentjur in izvajalec podpisali tripartitno pogodbo za protipoplavno sanacijo v Žamerku. Sanirali bodo 2 mosta čez Tinski potok, kar v praksi pomeni, da bo zgrajen en most in urejena cesta. S tem bo dosežena večja pretočnost potoka, pred poplavami, ki so pojavljale že ob manjših nalivih, pa bo rešenih pa bo več hiš, gospodarskih poslopji in njiv.

Lokalni prebivalci so me ob novici kontaktirali tudi z zahvalo za pomoč, vendar pa gre ob tem predvsem zahvala njim za zaupanje.

O slovenskem šolstvu danes: govor na podelitvi Slomškovih priznanj 2021

Spoštovani učitelji, profesorji, dobitniki priznanj, častni člani društva katoliških pedagogov Slovenije, celjski škof dr. Maksimiljan Matjaž, g. Kačičnik in vsi ostali. 

Po napornem tednu sem včeraj vendarle našla čas, da si pripravim koncept nagovora. Malo neodgovorno, da delam pomembne zadeve na zadnji večer. Spomin me je ponesel še v čase pedagoškega dela, na trenutke, ko sem zadnji dan pisala osnutke priprav, ali učne liste. Moji dijaki so znali povedati, da je so bile takrat ure pouka fizike najbolj zanimive. Pa ne zato, ker bi bil v razredu nered, temveč zato, ker sem bila takrat tista učiteljica, o kateri je pred mano govorila dr. Požarnikova. 

Na spletni strani društva sem pogledala zgodovino delovanja in med drugim tudi dobitnike priznanja. Priznati moram, da sem začutila veliko spoštovanje do vseh imen, ki so našteta med prejemniki priznanj. Imena, ki me presenečajo in vlivajo upanje in zaupanje v dejstvo, da je imel in ima slovenski narod veliko posameznikov, ki mu dajejo pogum na poti razvoja. 

Obisk Vlade Republike Slovenije v Savinjski regiji: kje se investira v Občini Šentjur?

V torek, 14. septembra 2021, se je v sklopu obiska Vlade Republike Slovenije v Savinjski statistični regiji zvrstilo tudi več obiskov predstavnikov Vlade v Šentjurju. Na obisku so jih med sprejeli državna sekretarka v kabinetu Vlade, Jelka Godec, župan Občine Šentjur, mag. Marko Diaci, in župan občine Štore, Miran Jurkošek. Seznanili so se z aktualnimi projekti ter naslovili problematike PP Šentjur, POŠ Kalobje in ŠC Šentjur.

Prenova POŠ Kalobje

Posledice hudih potresov, ki so prizadeli Hrvaško koneclanskega in v začetku letošnjega leta, smo čutili tudi v Sloveniji. Potresi sona Podružnični osnovni šoli Kalobje povzročili škodo, zaradi katere je bilovodstvo primorano otroke preseliti v prostore gasilskega doma. Tam se jeizvajal pouk, preselili so tudi kuhinjo in jedilnico. Čeprav so se otroci biliprimorani šolati v slabih, celo neprimernih, razmerah, pa je občinski svetobčine Šentjur zavrnil predlog, da se šoli namenijo dodatna sredstva.  

Preberi več....

Rekonstrukcija ceste Dole-Loče-Ponikva

Po tem, ko je bila že leta 2008 cesta Dole-Ponikva-Loče uvrščena v proračun RS na pobudo takratnega SDS poslanca g. Jazbeca, župana Tisla ter podžupana Koržeta, so občani morali čakati več kot 10 let, da so se začela prva dela. Danes se dela na nekaterih odsekih že bližajo koncu, vendar pa pot do tega ni bila enostavna.

Po zagotovitvi sredstev v času druge Janševe vlade, so ta nato izginila med vlado Alenke Bratušek. Državna sekretarka Jelka Godec je že v svojem prvem poslanskem mandatu poskušala sredstva znova pridobiti s predlogi amandmajev proračuna, vendar pa takratna koalicija ni imela posluha. Proti so glasovali celo poslanci Državnega zbora Republike Slovenije iz Šentjurja, kar še dodatno oviralo trud za začetek del. Vseeno pa se je postopek nadaljeval s pomočjo Civilne iniciative za rekonstrukcijo ceste, ki je izvedla več sestankov pri županih občin, skozi katere teče cesta, ministrom za infrastrukturo ter predstavniki Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo.

Preberi več....

Gradimo Slovenijo: nagovor ob 30. letnici samostojne Slovenije

Pred tridesetimi leti smo stali na razpotju dvignjenih glav in z roko v roki. Ko smo pred dobrim letom dni spet stali na razpotju, ko so bili pred nami novi izzivi, smo v Slovenski demokratski stranki ponudili roko sodelovanja vsem parlamentarnim strankam pri, kot se je kasneje izkazalo, zahtevnem vodenju države. Žal so določene parlamentarne stranke sodelovanje zavrnile. 

 V zadnjem letu in pol je bilo veliko odločitev vladne koalicije, ki so se na zunaj mogoče zdele nelogične, preveč komplicirane, a vendar nujne. Sedanja vladna koalicija si ne dela iluzij, da bi lahko čez noč in hitro rešila vse težave, ki so se v desetletjih nakopičile.

E-novice

Ostanite v stiku